Návrat na hlavní stránku
dvanáct dvanáct dvanáct
příští slezina: 2. 5. U Šumavy
Svatojanská degustace 2012

Zápis ze sedmnácté Svatojanské degustace u Jurků (25.–26.6.2022)

Účastníci: domácí Jurkovi (budoucí praotec a pramáti na tři, ve hře je i 12.12.!) a hosté Helenka, Berani, Řezáci, Vokáči, Pochmani. Vlastík obdržel něco (ne)užitečných dárků ke svým letošním kulatinám a asi i kvůli nim bylo spektrum nedělních ranních sektíků pestřejší než obvykle.

Pokrok nezastavíš, takže pro stručný zápis byla poprvé použita aplikace Super diktafon (kdo má pořád celý večer držet propisku a papír a poslouchat ty nevyžádané rady „tohle si taky zapiš“ . . .).

  1. Helenčino pivo z Jinců „Blondýna z bazénu“

Na počest Vlastíka a nepřítomných blonďatých dvojčat. Dobré!

  1. Helenčino pivo pro brunety, aby se necítily zanedbávány

Tmavé, ale žádné brunety na pláži, nýbrž Svatý Norbert ze Strahova (nikdo nepoznal, ale leckomu to něco připomínalo).

  1. Vlastíkovo červené cosi, aby nám po vypití piva bylo dobře

Lahodný šumivý likér z černého jeřábu.

  1. Věřin vzorek skrytý v obalu Pekárny Kabát

Věra: „To jsem teda zvědavá!“ Logický neoficiální název vzorku „Zvědavá Věruška“. Podle Hani sladké, podle Vlastíka svařák, je to však ostružinové víno z Křižan a volume 9 % (Vlastík v průběhu debaty sice tipoval světlé ostružiny, ale zvědavá Věra to přešla mlčením). Mělo to být vychlazené na 12 stupňů a mělo to divnou barvu, tak jsme to prostě nepoznali, zvědavko!

  1. Řezákovo ročníkové cuvée

Všichni poznali rybíz, ročníky jsou 2020 a 2021. Přisladil to, což se nemá Hani říkat, protože se naštve. Když to však napíšu, naštve se až po přečtení zápisu, s čímž se jaksi počítá . . .

  1. Vlastíkovo víno, špunt zalitý voskem

Hlavní problém: aby se to podařilo otevřít a aby to probůh neprýštilo. Podařilo se, a je to cuvée černý jeřáb-černý rybíz (jeřáb nebyl dobrý, rybízem to Vlastík vylepšil).

  1. Červené víno ve fusekli od Pochmanů

Řezák do diktafonu: „Řezák říká, že to není špatný!“ Vlastík: „Hodí se to k tomu sýru.“ Helenka: „Na špuntu píšou Bordeaux!“  Tím, jak se říká mezi námi bemberisty, udeřila hlavičkou o hřebíček a mohla si dolít. Bylo to z degustační objednávky od Víno Král a fakt to bylo dobré.

  1. Řezákovy tři vzorky v močových ampulkách s legendou

Ta legenda se nedá popsat! Jen malá zvuková ukázka:

  1. Vlastíkova pivní medovina
  2. Nevíno ve fusekli od Pochmanů

Limoncello poznali všichni, konkrétně to bylo to Limoncino, které jsem dostala od trasy k loňským půlkulatinám, tak ať si to spolu se mnou kamarádi vypijí! Bylo to fakt dobré, takže ještě jednou díky!

11. Honzova slivovice

Honzovy švestičky, vypálil (poprvé v životě) soused. Dobré to bylo!

12. Rybízový likér v náprstku (plus pár dalších nezaznamenaných krčních fréziček v náprstku)

Zapomenutý vzorek, zas taková ta obyčejná klasika (Hani), tak dva roky staré, lahodné!

Závěr: Díky Jurkům za pohostinnost a jim i ostatním za milou společnost. Jo, a ta propiska a papír mají něco do sebe. Jindra